Cukier, a próchnica. Czas go wyeliminować.

photodune-554410-two-teenage-girls-listening-to-music-s.jpg__920x360_q90_crop_upscale

Próchnica to jedna z najczęstszych chorób jamy ustnej, jakie spotykane są wśród ludzi, nie tylko wśród Polaków, ale ogólnie na świecie. Co prawda coraz więcej osób stara się dbać o swoje zęby, prawidłowo i często je szczotkuje, korzysta z płynów do płukania ust, regularnie bywa u dentysty. W zależności jednak od naszych indywidualnych predyspozycji może to nie wystarczyć., bo wiele zależy od tego, jak mocne mamy zęby. Poza tym czasem dbając o nie zapominamy o tym, że kluczową rzeczą w dbaniu o zdrowie jest dieta.

Biegając z pracy do domu i odwrotnie często nie zastanawiamy się, jakie produkty spożywamy i z jakich składników zostały one zrobione. I to nasz błąd. Naukowcy nieodmiennie podkreślają, jak bardzo wpływa na nasze zęby dieta bogata w cukry. Raczej nie jest to, niestety, dobry wpływ. Niektórzy naukowcy twierdzą wręcz, że można mówić o epidemii próchnicy i to najczęściej spowodowanej właśnie spożyciem zbyt dużej ilości produktów bogatych w tak zwane wolne cukry. W Stanach Zjednoczonych zastanawiano się nawet nad zakazem sprzedaży niektórych wyrobów, zawierających bardzo wysoki procent tych substancji albo nad podwyższeniem ich ceny, tak, aby ludzie częściej z nich rezygnowali. Dentyści biją wręcz na alarm, są w stanie leczyć próchnicę coraz bardziej nowoczesnymi metodami, ale szkoda im, że muszą to robić tak często. stomatolog olkusz poradzi sobie z nawet ciężkimi przypadkami, ale naprawdę nie dobrze jest, gdy nawet małe dzieci zaczynają cierpieć z powodu chorób uzębienia.

Eksperymenty naukowe lub po prostu obserwacje dają jasną odpowiedź na to, że to faktycznie cukier winny jest większości zachorowań. Podczas, gdy przez kilka lat w Japonii brakowało cukru liczba osób chorych na próchnicę spadła właściwie do zera. Bardzo lubimy słodkie, ale może następnym razem należy się podwójnie zastanowić, zanim sięgniemy po batonika z wysoką zawartością cukru lub po napoje gazowane.