Pieczona papryka marynowana w 2 wersjach

pieczona papryka marynowana

Lubisz przetwory domowej roboty? Chętnie spędzasz czas w kuchni, gotując smakowite potrawy? W takim razie ten artykuł jest idealny dla Ciebie! Przeczytaj go i zobacz, jak w prosty sposób można przygotować pieczoną paprykę marynowaną w 2 wersjach. http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pieczona-papryka-marynowana-czerwona-filet/

Pieczona papryka marynowana w oliwie i z czosnkiem

Pierwszym przepisem, który Ci proponujemy, będzie pieczona papryka marynowana w 2 wersjach. Abyś mógł przygotować to danie, potrzebujesz:

* 20 strąków papryki, raczej dużych,
* sok wyciśnięty z 1 cytryny,
*3 ząbków czosnku, przeciśnięte,
* ½ łyżeczki soli,
* sok wyciśnięty z 1 cytryny,
* 100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron.

A jak wygląda przygotowanie? W pierwszej kolejności musisz umyć i oczyścić papryki z pestek i ogonków. Następnie należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik będzie się rozgrzewał, ułóż paprykę na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz paprykę, aż skórka będzie pokryta brązowymi i czarnymi plamami. Gdy papryka będzie gotowa przełóż ją na talerz, a sok, który powstał w trakcie pieczenia, zlej do miseczki. Będzie Ci on potrzebny później, więc pod żadnym pozorem go nie wylewaj!

Następnie upieczoną paprykę włóż do szczelnego pojemnika i zostaw do ostygnięcia. Kolejnym etapem jest zdjęcie skórki z papryki. Wymieszaj oliwę z cytryną, solą oraz przyśniętym czosnkiem i sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Gdy to zrobisz ułóż paprykę w czystych słoikach i polej ją wcześniej przygotowaną marynatą. Ostatnim etapem jest zakręcenie słoików i ich pasteryzacja przez 15 minut.

A może papryka marynowana z miodem?

Drugą opcją, jaką dla Ciebie przygotowaliśmy, jest papryka marynowana z miodem. Czego potrzebujesz, by zrobić ten przetwór?

Składniki:

• Papryka, 1 kg,
• Ocet, 250 ml,
• Cukier, 1,5 szkl.,
• Woda, 750 ml,
• Pieprz, 3 sztuki,
• Miód, 1 łyżka,
• Liść laurowy, 4 sztuki,
• Goździk, 3 sztuki,
• Ziele angielskie, 4 sztuki,
• Gorczyca.

Przygotowanie:

Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. W pierwszej kolejności musisz zagotować wszystkie składniki, prócz papryki, czyli: ocet, cukier, wodę, pieprz, liść laurowy, goździki oraz ziele angielskie. Pamiętaj tylko, by miód dodać dopiero po zagotowaniu!

Następnie umyj paprykę i pokrój ją na 4 części. Ułóż ja w słoikach i do każdego z nich wsyp kilka ziaren gorczycy, Zalej zalewą do pełna, a następnie zakręć słoiki i gotuj przez 15 minut.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*